De gör Sveriges Bästa Must 2021

0
110

För femte året i rad presenterar Svenska Musterier vinnarna i Must-SM. Bland rekordhöga 70 tävlingsbidrag har fem vinnare i fem tävlingsklasser utsetts.

Utan att veta vad och vilken äppelmust de smakar, poängbedömer jurymedlemmarna mustens utseende, doft och smak. Den must med högst poäng står som slutlig segrare. Vid lika poäng vinner den som fått högst smakpoäng.

Årets startfält var det största sedan tävlingen startade för fem år sedan. Samtidigt var det även det bästa året rent kvalitéts-mässigt. Vår svenska musterinäring både växer och utvecklas och allt fler av landets krogar och restauranger tar in den svenska äppelmusten som ett alkoholfritt alternativ, säger Kimmo Rumpunen, juryns ordförande tillika forskare, växtförädlare, dryckesutvecklare samt ledamot av Svenska Musterier.

I varje tävlingsklass utsågs även den bästa ”Kulturmusten”. ”Kulturmust” är en kvalitéts-stämpel för den svenska musten där äppelsorterna odlats i Sverige i minst 50 år.

  • ”Kulturmust”-märkningen är ett sätt att bidra till bevarandet av de gamla anrika äppelsorterna genom att göra svenska folket uppmärksamma på vilken smak-skatt vi har i vårt land, säger Kimmo Rumpunen. ”Med sina ofta djupa och kraftiga aromer lämpar sig de här äppelsorterna ypperligt att göra äppelmust på”, fortsätter Kimmo.

Årets vinnare
-Äppelboden, Santana äppelmust (Klar sortren äppelmust)
-Syninge Musteri, 100% äppelmust från Roslagen Aroma (Ej filtrerad sortren äppelmust)
-Kiviks Musteri, Björn Ranelid Paradismust 2021 (Klar äppelmust av flera sorter)
-Rörumsro Frukt & Must, Gårdens Vinteräpple (Ej filtrerad äppelmust av flera sorter)
-Bergströms Lilla Musteri, Mousserande äppelmust (Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen)

Bästa Kulturmust
-Kiviks Musteri, Gravensteiner (Klar sortren äppelmust)
-Rörumsro Frukt & Must, Ingrid Marie (Ej filtrerad sortren äppelmust)
-Kiviks Musteri, Cox Orange, Holsteiner Cox Äppelmust (Klar äppelmust av flera sorter)
-Norrtelje Musteri, Skånska vinteräpplen Belle de Boskoop, Ingrid Marie (Ej filtrerad äppelmust av flera sorter)
-Norrtelje Musteri, Äpplen Ingrid Marie & Havtorn (Innovativa drycker där äppelmust utgör huvudingrediensen)

Svenska Musterier är en ideell sammanslutning med uppgift att lyfta fram musterinäringen som en livsmedelsnäring med djupa rötter i det svenska matkulturarvet och därigenom stärka dess profil i Sverige.