Delstaten Montana förbjuder TikTok

0
59

En av de värsta staterna i USA att bo i fortsätter att införa auktoritära åtgärder för att säkerställa att information eller frihet flödar till den yngre delen av befolkningen. – Under täckmanteln av att skydda unga människor undertecknade Montanas republikanska guvernör Greg Gianforte lagförslaget som förbjöd TikTik på onsdagen efter att det först godkänts av delstatens lagstiftande församling.

Förbudet träder i kraft den 1 januari 2024 och innebär att det blir olagligt för Googles och Apples appbutiker att erbjuda Tiktok inom Montanas gränser. För både Googles ägare Alphabet, Apple och Bytedance innebär förbudet dagsböter på 10 000 dollar för varje fall där en person använder Tiktok eller laddar ner appen.

Läs: Goda nyheter för dig som vill resa en snabbis till Kina

Gianforte uppger att förbudet förstärker ”vår gemensamma prioritet att skydda Montanas folk från övervakning av det kinesiska kommunistpartiet.”

Bytedance, det kinesiska företaget bakom Tiktok, anser att förbudet bryter mot USA:s konstitution. I ett uttalande uppger Bytedance att företaget ”kommer att försvara rättigheterna för våra användare i och utanför Montana”.

Bytedance har tidigare förnekat att de lämnar information om sina användare till kinesiska myndigheter och att företaget inte kommer att göra det även om myndigheterna i Kina ber om det. – På Tiktoks sida finns flera demokratiska representanter i kongressen, bland dem Alexandria Ocasio-Cortez, och olika grupper som kämpar för yttrandefrihet, bland dem American Civil Liberties Union.

Förbudet kan dock hamna i amerikanska domstolar med argument om att det bryter mot First Amendments rätt till yttrandefrihet. Den tidigare presidenten och snart blivande seriebrottslingen Donald Trump försökte förbjuda nedladdningen av de kinesiska apparna Tiktok och Wechat, men stoppades i rättssystemet.

Läs på Sporten: Marco Asensio går vidare med tre La Liga- och tre Champions…