Den vansinniga pengamaskinen Google och YouTube rullar på

0
117

Om du är i ett medieföretag och undrar vart alla pengar tar vägen, då är svaret väldigt enkelt. – De amerikanska jättarna Facebook, nu Meta och Google och YouTube som ägs av Alphabet har dem och Apple har dem !!.

Nu när stora delar av världen sitter hemma och spenderar tid framför en skärm istället för att träffa riktiga människor skjuter användningen av YouTube i höjden samtidigt som det är ännu närmare mellan annonserna.

Läs på Sporten: Manchester Uniteds märkliga januarifönster

Google ökar också nu, det finns över 7 miljarder sökningar per dag upp från 6 miljarder för ett år sedan.

Med sådana siffror hamrar pengarna in på kontot hos Google och YouTubes moderbolag Alphabet. – Marknaden var medveten om att det skulle bli bra, men Alphabet slog också de mest optimistiska förväntningarna sista kvartalet förra året.

Alphabets vinst hamnade på 20,6 miljarder dollar, cirka 182 miljarder kronor, sista kvartalet förra året. Kvartalsförsäljningen ökade med 32 procent till 75 miljarder dollar, motsvarande 664 miljarder dollar.

För 2021 som helhet gjorde Alphabet en vinst på 76 miljarder dollar, cirka 672,5 miljarder kronor. Det är nästan en fördubbling jämfört med årsresultatet för 2020, då Alphabet gjorde en vinst på 40 miljarder dollar, eller runt 354 miljarder kronor. Omsättningen ökade med 41 procent från 2020 till 2021.

Pandemin har gjort underverk för gruppen i och med att omfattningen av onlineshopping, hemmakontor och digital utbildning har skjutit i höjden, vilket även har gynnat andra teknikjättar som Amazon och Facebook.

För Alphabet var den lukrativa semesterperioden i samband med julen en stor drivkraft under det senaste kvartalet, och intäkterna steg från både reklam- och molnlagringstjänster.

Alphabets vd Sundar Pichai pekar på stark tillväxt inom reklamsektorn. Han satte även försäljningsrekord under det senaste kvartalet för Pixel-telefonerna, och han säger att molnlagringsverksamheten fortsätter att växa starkt.

Alphabets starka resultat på tisdagen presenterades några dagar efter att Apple förra veckan kunde peka på rekordförsäljning.