En av de vackraste filmerna genom tiderna, ”Cinema Paradiso”, håller på att bli en tv-serie

0
80

Ennio Morricone spelade på alla strängar när han komponerade filmmusiken till ”Cinema Paradiso” – Giuseppe Tornatores filmklassiker lever vidare hos alla som sett den.

Filmklubbar har en säker vinnare när den sätts upp och symfoniorkestrar över hela världen sätter upp musiken för fullsatta konsertsalar.

Läs: Barcelonas rikaste spelare håller med om exit

Philippe Noiret var redan en stor stjärna i Frankrike innan filmen kom 1988, med ”Cinema Paradiso” som blev känd över hela världen. – Rollen som Alfredo, som är död när filmen startar, sätter djupa spår.

Biografen som mötesplats och position i samhället är ett huvudtema i filmen

Filmen är retrospektiv genom att den börjar med att huvudpersonen (Salvatore, ”Toto”) som framgångsrik fyrtioåring får veta att Alfredo är död. Handlingen består till stor del av att han tänker tillbaka på sitt liv som liten pojke och tonåring i den sicilianska byn Giancaldo, där han blev vän med den barnlösa biografaktören Alfredo. Salvatores pappa försvann under kriget och han tar över som biografoperatör när Alfredo förlorar synen i en brand.

Giuseppe Tornatores prisbelönta filmklassiker ”Cinema Paradiso” siktar på tv-vägen, skriver Variety.

Den planerade tv-serien i sex delar kommer att baseras på filmdramat från 1988.

Tornatore, som skrev och regisserade originalfilmen, kommer att göra samma sak med serien också. Enligt producenten Marco Belardi pågår just nu förhandlingar med en amerikansk streamingtjänst om rättigheterna till serien.

”Cinema Paradiso” fick både en Oscar och en Golden Globe i kategorin bästa utländska film – samt tog hem juryns pris i Cannes när den gällde