Du \u00e4r inte p\u00e5 n\u00e5got s\u00e4tt ensam om du beh\u00f6ver en kopp kaffe eller tv\u00e5 f\u00f6r att b\u00f6rja dagen. Doften, ”f\u00f6rv\u00e4ntan medan n\u00e5gon g\u00f6r kaffet \u00e5t dig”, smaken, lyckok\u00e4nslan n\u00e4r man dricker det och hur kroppen och sj\u00e4len repareras \u00e4r allt vi vet v\u00e4l och som vi instinktivt \u00e4r \u00f6vertygade om \u00e4r h\u00e4lsosamt.<\/strong><\/p>\n\n\n\n Men det finns flera f\u00f6rdelar med att dricka kaffe. \u2013 En svensk-brittisk studie publicerad i BMJ Medicine kopplar h\u00f6gre niv\u00e5er av koffein i blodet till l\u00e4gre BMI och l\u00e4gre risk att utveckla typ 2-diabetes.<\/p>\n\n\n\n L\u00e4s: Ingen har betalat mer \u00e4n Chelsea i fallsk\u00e4rmar! H\u00e4r \u00e4r topp tio listan i v\u00e4rlden<\/a><\/p>\n\n\n\n Forskarna s\u00e4ger att det beh\u00f6vs mer forskning (som alltid) innan de kan dra slutsatser till 100 %, men resultaten \u00e4r mycket lovande. I pressmeddelandet s\u00e4ger Dr Susanna C Larsson vid Karolinska Institutet i Stockholm att studien bygger p\u00e5 data fr\u00e5n n\u00e4stan 10 000 personer. Forskarna analyserade den stora datam\u00e4ngden med en relativt ny metod som kallas Mendelsk randomisering.<\/p>\n\n\n\n Det \u00e4r en metod som g\u00f6r att man kan ta h\u00e4nsyn till m\u00e4nniskors gener. Specifikt i detta fall valde forskargruppen de tv\u00e5 genvariationerna CYP1A2 och AHR, som \u00e4r associerade med l\u00e4gre koffeinmetabolism.<\/p>\n\n\n\n Genvariationerna g\u00f6r med andra ord att koffeinet du konsumerar stannar l\u00e4ngre i kroppen \u00e4n hos andra som inte har de genetiska variationerna i fr\u00e5ga.<\/p>\n\n\n\n