Goda nyheter till dig som älskar kaffe

0
90
Hål i väggen kaffe

Du är inte på något sätt ensam om du behöver en kopp kaffe eller två för att börja dagen. Doften, ”förväntan medan någon gör kaffet åt dig”, smaken, lyckokänslan när man dricker det och hur kroppen och själen repareras är allt vi vet väl och som vi instinktivt är övertygade om är hälsosamt.

Men det finns flera fördelar med att dricka kaffe. – En svensk-brittisk studie publicerad i BMJ Medicine kopplar högre nivåer av koffein i blodet till lägre BMI och lägre risk att utveckla typ 2-diabetes.

Läs: Ingen har betalat mer än Chelsea i fallskärmar! Här är topp tio listan i världen

Forskarna säger att det behövs mer forskning (som alltid) innan de kan dra slutsatser till 100 %, men resultaten är mycket lovande. I pressmeddelandet säger Dr Susanna C Larsson vid Karolinska Institutet i Stockholm att studien bygger på data från nästan 10 000 personer. Forskarna analyserade den stora datamängden med en relativt ny metod som kallas Mendelsk randomisering.

Det är en metod som gör att man kan ta hänsyn till människors gener. Specifikt i detta fall valde forskargruppen de två genvariationerna CYP1A2 och AHR, som är associerade med lägre koffeinmetabolism.

Genvariationerna gör med andra ord att koffeinet du konsumerar stannar längre i kroppen än hos andra som inte har de genetiska variationerna i fråga.

Läs: Fortnite får en miljardböter

Koffein har effekten att öka hjärnans energiomsättning och öka koncentrationen av de två viktiga signalämnena dopamin och serotonin i det centrala nervsystemet.
Dopamin är nödvändigt för att vi ska kunna röra oss och samordna rörelser effektivt. Samtidigt spelar signalsubstansen en viktig roll för att reglera våra känslor och humör. Serotonin har också en positiv effekt på vårt humör.
Enligt forskarna drack personer med de två genvariationerna i genomsnitt mindre kaffe än andra. Men trots det var koffeinnivåerna i blodet högre än i de utan genvariationerna.

Forskarnas analys visade också att personerna med genvariationerna hade ett lägre BMI och en lägre risk för typ 2-diabetes jämfört med resten av personerna. På den andra sidan kunde forskarna inte se ett samband mellan genvariationerna och en lägre förekomst av hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs på Sporten: Får ett erbjudande större än någon annan fotbollsspelare i världshistorien

Analysen av koffeins gynnsamma effekt baseras på tidigare studier.

Tidigare forskning har också visat att det finns ett samband mellan högt kaffeintag och minskad risk för typ 2-diabetes och andra hjärt-kärlsjukdomar, skriver forskarna.

Enligt forskarna är det värt att notera att det finns flera osäkerheter förknippade med studien. Bland annat. forskargruppen har i första hand tittat på personer med europeiskt ursprung, precis som de bara har tagit hänsyn till två specifika genvariationer i sin analys.