Det spenderas galna summor för att bli av med chefer som inte jobbar, inte bara inom fotbollen, utan i näringslivet i allmänhet. Jag har full förståelse för att någon som hjälper till att lyfta en klubb eller ett företag förtjänar en uppskattning, men jag är inte lika förstående när någon får betalt för att göra ett uselt jobb.

Tottenham, som desperat vill sparka manager Antonio Conte och inte vänta till sommaren när hans kontrakt går ut, väger två onda mot varandra. – Avskeda sin italienska manager och betala 15 miljoner pund i avgångsvederlag/straff för att ha trott på honom eller låt honom stanna till juni och hoppas att fjärdeplatsen och pengarna som följer med Champions League-kvalet håller.

Advertisement

Det kostar en skilsmässa, särskilt i fotbollsvärlden. – Här är de 10 dyraste skilsmässoräkningarna i fotbollshistorien:

Läs på F7: Fortnite får en miljardböter

10. Andre Villas-Boas – Chelsea (12 miljoner pund)

Chelsea spenderade mycket pengar för att få Villas-Boas från Porto 2011, och det måste ha varit väldigt svårt för dem att behöva spendera mycket pengar för att bli av med honom också. – Förhoppningen var att han skulle bli en ny Jose Mourinho (som Chelsea också har lagt vansinnigt mycket pengar på att bli av med). Den 47-årige portugisiske managern var i jobbet i mindre än ett år, men det var inget fel på truppen som vann Champions League den säsongen under Roberto Di Matteo.


9. Mauricio Pochettino – Tottenham (12,5 miljoner pund)

Tottenham gillar att behålla sina tillgångar knutna till långa kontrakt och det fungerar utmärkt så länge klubben faktiskt vill behålla dem. Pochettino skrev på ett nytt femårskontrakt i maj 2018.
Bara 18 månader in i det kontraktet bestämde sig Spurs för att de ville ut och de var tvungna att betala en enorm summa för att undkomma kontraktet de trodde skulle skydda dem.

Läs: Mesut Özil säger hejdå till fansen

8. Thomas Tuchel – Chelsea (13 miljoner pund)


Det finns många Chelsea-tränare på den här listan. I själva verket är det bokstavligen hälften av dem. Tuchel är den senaste efter att ha visat dörren av den nya ägaren Todd Boehly då amerikanen hävdade att de inte delade en vision för klubben.
Ändå, med tanke på vad Boehly har spenderat sedan han tog över Chelsea, är 13 miljoner pund inte så mycket.

7. Fabio Capello – Ryssland (13,4 miljoner pund)


Premier League-klubbar dominerar förvisso den här listan, men kostnaden för att bli av med Fabio Capello för Ryssland var sensationell. Capello tog över det ryska laget 2014 och skulle vara mannen som skulle ta dem in i VM på hemmaplan fyra år senare. Han höll bara 18 månader på jobbet.

6. Luiz Felipe Scolari, Chelsea (13,6 miljoner pund)


Ok, direkt tillbaka till Chelsea verkar det som. Scolari var en iögonfallande värvning när han bytte Brasilien (via Portugal) Stamford Bridge. Trots att Chelsea var Premier Leagues skyttekung, slutade bland de fyra bästa och gick vidare till knockout-stadiet i Champions League, blev Scolari avhoppad i februari av sin första säsong.

Han har dock inte låtit utbetalningen dämpa hans passion för fotboll. Faktum är att han hade nio jobb efter Chelsea och åker fortfarande vid 75 års ålder i hemlandet Brasilien.

5. Jose Mourinho, Tottenham (16 miljoner pund)
Kungen av fallskärmar. Jose Mourinho är en av de mest framgångsrika fotbollstränare som någonsin sett, men han har helt klart en mycket bra advokat också. När han dök upp i Tottenham kunde hans stjärna ha börjat blekna lite, även om hans meritlista fortfarande garanterade honom en topplön.

Det kom väl till pass när de sparkade honom 2021, Londonklubben skickade 16 miljoner pund till den nuvarande kejsaren av Rom för att släppa honom. Anmärkningsvärt nog är det inte ens i närheten av att vara den näst största vinsten i hans karriär, oavsett hans största.

4. Laurent Blanc, PSG (17 miljoner pund)

Investeringen i Paris Saint-Germain är enorm, och med den följer proportionella förväntningar. Och som vi alla vet följer stora förväntningar stor omsättning på chefer. PSG har förvisso gått igenom många managers sedan deras ödesdigra övertagande 2011, men alla har inte klarat sig lika bra som Laurent Blanc.
Blanc vann tre ligatitlar med PSG men fick sparken för att han inte lyckades nå framgångar i Europa. Han fick en utbetalning på 17 miljoner pund för det 2016 och, som de flesta vet, har den sökrika franska klubben ännu inte vunnit Champions League.

3. Jose Mourinho, Chelsea (18 miljoner pund)

När Jose Mourinho fick en utbetalning på 18 miljoner pund 2007 för
misslyckades med att leverera vare sig en tredje rygg mot rygg Premier League-titel eller europeisk trofé, det var verkligen lätt att sympatisera med honom. Han hade förvandlat klubben och förvandlat dem till ligavinnare men tilläts inte ens den minsta dipp i prestanda under en ensam säsong.
På den tiden var det rekordutbetalning, men det var ett rekord han ville slå själv, liksom en annan man.

2. Jose Mourinho, Man Utd (19,6 miljoner pund)

Mourinho och Manchester United verkade passa perfekt och det var ett jobb han alltid verkade ha velat ha. Det var till och med ett lyckligt äktenskap ibland. Han vann två troféer nästan samtidigt, men sedan var det över.
Även om äktenskapet hade sina stunder var skilsmässnotan enorm, men den är inte den största.

1. Antonio Conte, Chelsea (26,6 miljoner pund)

Medan Jose Mourinho kan vara kungen av utbetalningar, är det Antonio Conte som satte in historiens största summa. Faktum är att ingen annan kom i närheten. Conte vann Premier League under sin första säsong som ansvarig för Chelsea och tog sedan FA-cupen under sin andra säsong. Men det var tydligen inte tillräckligt för Stamford Bridge-hierarkin.
De sparkade honom i slutet av den andra säsongen och enligt deras konton för 2017/18 kostade det dem 26,6 miljoner pund att göra det.


LÄS OCKSÅ: Tas ut i pension!